Bærekraftsrapportering — dette må du vite
I perioden 2024 - 2026 strammes inn og utvides reglene om rapportering av bærekraftsinformasjon, og medfører at det stilles langt strengere krav til rapportering enn i dag. Endringene innføres trinnvis og vil etter hvert omfatte også små og mellomstore noterte selskap. Målet med rapporteringen er at det skal finnes offentlig og sammenlignbar informasjon om bærekraftsrisikoene selskaper er eksponert for og hvordan dette påvirker mennesker og miljø.
Norge gjennomfører EUs direktiv om selskapers bærekraftsrapportering (direktiv 2022/2464/EU), «Corporate Sustainablity Reporting Directive» (CSRD).
Hvem omfattes av de nye reglene?
Spørsmålet om og når et foretak omfattes av plikten til å utarbeide bærekraftsrapportering avhenger av størrelse, selskapsform og virksomhet, samt om foretaket har utstedt verdipapirer som handles på et regulert marked.
Når |
2024 |
2025 |
2026 |
2026 |
Hvem |
Foretak av allmenn interesse |
Store foretak* |
Små og mellomstore noterte foretak* |
Noterte mikroforetak* |
Vilkår |
Oppfylle begge: ● Over 500 ansatte ● Store foretak |
Oppfylle to av tre: ● Balansesum MNOK 290 ● Salgsinntekt MNOK 580 ● 250 årsverk |
Oppfylle to av tre: ● Balansesum MNOK 84 ● Salgsinntekt MNOK 168 ● 50 årsverk |
Oppfylle to av tre: ● Balansesum MNOK 5 ● Salgsinntekt MNOK 10 ● 10 årsverk |
* Definisjonen av "store foretak", "små og mellomstore foretak" og "mikroforetak" følger av regnskapsdirektivet.
Med dagens regelverk for bærekraftsrapportering er det hovedsakelig store børsnoterte selskaper som må rapportere om bærekraft, mens Finansdepartementet anslår at om lag 2100 norske foretak vil omfattes av de nye reglene. Det er imidlertid vår vurdering at det er sannsynlig at flere enn dette vil kunne berøres av de endrede rapporteringspliktene, ettersom det kan komme indirekte krav gjennom at større selskaper må ha data fra sine leverandører for å rapportere på verdikjeden.
Konsern blir vurdert på konsolidert grunnlag hvor vilkårene balansesum, salgsinntekt og gjennomsnittlig antall ansatte beregnes for konsernet som en enhet eller samlet sett uten eliminering av interne transaksjoner og mellomværende. Det innebærer at selskaper i konsern ikke blir sett på isolert sett, men som en del av konsernet som en helhet når vilkårene vurderes.
Morselskapet i konsernet blir direkte identifisert med konsernets terskelverdier, slik at f.eks. morselskapet i et mellomstort konsern vil regnes som et mellomstort foretak og ha plikter deretter, uavhengig av morselskapets størrelse isolert sett.
Bærekraftsrapporteringen
Bærekraftsrapporteringen innebærer at de berørte foretakene må rapportere om miljømessige, sosiale og styringsmessige forhold, herunder forhold som gjelder arbeidstakere, respekt for menneskerettigheter og bekjempelse av korrupsjon og bestikkelser.[1]
Rapporteringen er basert på prinsippet om dobbel vesentlighet, som både innebærer en vurdering av hvilken påvirkning selskapets virksomhet har på omgivelsene (vesentlig påvirkning) og hvordan bærekraftsrelaterte forhold påvirker deres mulighet til langsiktig verdiskapning (finansiell vesentlighet).[2]
Praktisk arbeid med bærekraftsrapporteringen
Praktisk arbeid med bærekraftrapporteringen kan for eksempel se slik ut:
- Få en oversikt over de lovpålagte kravene – omfattes selskapet og hvilke krav stilles
- Forankre ansvaret i styret –sett av nok ressurser til arbeidet
- Deleger ansvarsoppgaver –arbeidet må utføres tilfredsstillende og tidsnok
- Samle inn grunnlaget for vurderingene – hente inn informasjon og data
- Analyser grunnlaget som er innhentet – vurder også hva som eventuelt mangler
- Rapportere – i henhold til kravene om aktuelle forhold og dobbel vesentlighetsanalyse
Regelverksendringene skal legge til rette for at informasjonen i rapporteringen er sammenlignbar, pålitelig og enkel å finne for brukerne. Dette innebærer i praksis at det skal rapporteres i tråd med felleseuropeiske rapporteringsstandarder (ESRS) og at bærekraftsrapporteringen skal inngå i årsberetningen.
Tenden Advokatfirma kan bistå med bærekraftsrapporteringen ved å etablere systemer, foreta nødvendige undersøkelser og dokumentere funnene. Vi kan bidra med å analysere resultater og sørge for at rapporteringen skjer i tråd med de felleseuropeiske rapporteringsstandardene.